Logga in

Tickoff

NFC i mobilen

Som systemarkitekt utvecklade jag mitt första system baserat på NFC-teknik redan 2007. Det var ett system för ronderande väktare med avläsning och övervakning i realtid, säger Göran Nybom, vd på Tickoff.

Lösningen rullar på bra, fler o fler väktare ansluts kontinuerligt och det enda problemet har varit försörjningen av NFC-telefoner. Men det lär det vara slut på nu efter alla positiva rapporter från mobil-konferensen i Barcelona. Nu kommer NFC både i Android och I-phone.

Det är framför allt som betalsystem och som ersättare av betalkort, som nfc-mobilerna anses ta marknad.

Parallellt och något snabbare blir mobilerna utmärkta bärare av biljetter och andra förmåner. Köp din biljett på webben och få ner den i din mobil direkt. Biljettkontrollen vid entrén blir också suveränt snabb och enkel.

Vårt Lojalitetssystem använder smarta telefoner och hanterar avläsningar med både QR-kod och NFC avslutar Nybom.     

NFC Computer Sweden

 E-plånbok - Google Wallet

Google Wallet är enkelt förklarat en virtuell plånbok, där du kan lagra dina kreditkortsdetaljer och sedan betala enbart genom mobilen. Betalningarna kommer ske via nfc, och därför är utbudet av telefoner ganska magert i nuläget. Endast Nexus S har ett nfc-chip inbyggt, även om Google lovar att fler modeller är på väg och även pratar om att eventuellt släppa ett tillbehör för telefoner utan nfc.

I nuläget genomgår Google Wallet en testperiod, först till sommaren ska tjänsten lanseras officiellt. Google betonar att betalmetoden ska vara extra säker då all data lagras på ett separat chip i mobilen och endast kan kommas åt via legitimerade program. Dessutom måste användaren ange en pinkod för att kunna använda Google Wallet vid betalningar.

Google samarbetar i nuläget med Mastercard vars Paypass-tjänst kommer finnas som betalningsalternativ i Google Wallet. Man kan välja att antingen betala med Paypass, eller föra över pengar till ett virtuellt Google Prepaid Card från vilket kreditkort som helst.

Utöver att kunna föra över pengar kommer Google Wallet även ta emot speciella erbjudanden från affärer automatiskt. Sparkuponger och liknande blir alltså även de virtuella hos butiker som stödjer nfc.

I Storbritannien har mobila betalningar redan börjat införas på flera håll där man inledningsvis har satt en gräns på 15 pund per transaktion. Systemet kallas Quick Tap och testas av operatören Orange som samarbetar med Barclaycard. I projektet används Samsungs nya nfc-telefon Tocco Lite. Redan ska det finnas 50 000 brittiska butiker som kan hantera betalningar med telefoner.


Flod av telefoner med NFC

Närfältskommunikation är en
 teknik som sedan länge används i telefoner från både Nokia och Samsung och som även Google har stöd för i Android. 

Under Googles utvecklarkonferens i mitten av maj presenterades flera nyheter kring nfc.

Den kommande versionen av operativsystemet Android, Ice Cream Sandwich, ska få utökat stöd för denna trådlösa teknik. Det gäller till exempel att använda peer-to-peer-teknik för att dela på program, bilder och videofilmer från Youtube. 

Det här ska ske utan att man behöver starta något särskilt program eller navigera i telefonernas menysystem. 

Det står klart att nfc spelar en viktig roll i många av de telefoner som kommer i höst, oavsett om de bygger på Windows, Blackberry eller Android.

– Man kan se nfc som en förbättrad version av bluetooth. Dessutom slipper man allt krångel med att ställa in konfigurationer och ihopkopplingar, säger David Glans, affärsutvecklare på Capgemini i Göteborg.

Närfältskommunikation delar många egenskaper med en annan trådlös teknik, rfid, som främst används för att inloggningssystem och identifiering av varor. 

David Glans tror att nfc framöver kan spela en viktig roll för att länka ihop olika typer av enheter och även system som bygger på rfid-taggar.

Som exempel berättar han om ett projekt som Capgemini genomfört på en större butikskedja där kunderna skannar in sina varor via rfid och sedan betalar med en nfc-telefon.

– Eftersom nfc använder samma frekvens som rfid går det att hantera processerna med en och samma apparat, säger David Glans.

Han anser att den ökande spridningen av telefoner som stöder nfc även innebär ett lyft för användningen av rfid.

– Tidigare har tröskeln varit för hög eftersom handhållna rfid-enheter ansetts för dyra för mindre företag. Det ändras när nfc slår igenom bredare.

Närfältskommunikation kan nämligen användas för att läsa vanliga rfid-taggar.

Computer Sweden 2011-05-31
 

Förkortningen nfc står för near field 
communication, alltså närfältskommu-
nikation. Nfc används för trådlös 
dataöverföring på mycket nära håll. 
Teknik för nfc finns i kort, till exempel 
busskort, och i mobiltelefoner, där 
tekniken främst används för betalningar. 
Man visar vilka två enheter som ska 
kommunicera genom att hålla dem intill 
varandra. Nfc kan också användas i 
fotoskrivare: man håller kameran intill 
skrivaren så överförs bilderna automatiskt 
för utskrift. 

Skillnaden gentemot bluetooth är att 
räckvidden är mycket kort.Skillnaden mot rfid 
är att nfc går båda vägarna medan rfid är 
envägskommunikation. Nfc-tekniken har 
utvecklats av Philips, Sony och Nokia.

Annons:  

 

 

 

 

  

Supportärenden: 
maila: support@tickoff.se
eller ring: 016-5519063
frågor om fakturor:
mail: ekonomi@tickoff.se
_____________________

Nyhet för solariebranschen!
Läs mer under 
information/solappen

solsolsol.png
_____________________


NFC - använd mobilen som:

 *Betalkort  *Biljett *Kundkort 
 *Nyckel  

_
____________________

Bästa tvätten med system från Tickoff

och kreativa försäljn.metoder
 

nyckellost.png

Destinationskort